Çocuk Terapisi

Samsun Eğitim Danışmanlığı - Karanlık Korkusu

Anne rahminin güvenli karanlığında gelişen bir bebek, çocukluğunda karanlıktan neden korkar ki? Belki de onun duygusunu ve hislerini anlamaya ihtiyacımız vardır.


Şimdi gözlerinizi kapatın, ışıktan yoksun olduğunuz bir ormanda yapayalnız olduğunuzu hayal edin, o kadar karanlık ki kendi ellerinizi bile göremiyorsunuz. Etraftan birtakım sesler duyuyorsunuz, hiçbirşey göremediğiniz için garip bir his kaplıyor içinizi, ürküntü. Korku duygusunun içinizi kapladığını ancak göremediğiniz için hiçbirşey yapamadığınızı, ken...

Devamını oku
Samsun Eğitim Danışmanlığı - İDAM

Hangi suçun cezasını çektiriyorsunuz infaz kurumlarında?

Amaç ne? Suçun karşılığı ceza. Ceza ne peki? Hürriyetini elinden almak mı?
Ne kadar hür ki insanlar hürriyetini kısıtlıyorsunuz?

Amaç ıslah etmek mi? Kim ıslah oluyor ceza infaz kurumlarında?

Vardır elbet ıslah olan, ama bu ceza evinin hüneri değildir, kişinin kendi vicdan evindeki muhakemesinin hüneridir.

Bazı suçlar var ki ne ıslahı ne cezası olsun!!!!!

Çocuk bedenine ve benliğine dokunan her kim olursa olsun bunu karşılığı ceza evi değil. Çünkü ...

Devamını oku

Ahlak anlayışı ne kadar da sığ, diplerde. Çocuk cinsel istismara uğradığında kahrolsun mahfolsun idam gelsin diyen zihniyetler!!! Buna neden bu kadar tepki veriyor? O daha çocuk diye mi? Çocuk dediğiniz canlı ne ifade ediyor sizin için?

Çocuğa bağırın, kızın, eleştirin; çocuğu aşağılayın, suçlayın, komutlarınızla yönetin. Çocuğunuzu cezalandırın, koşullarla sevin ki adam olsun. Çocuğun gözü önünde annesi babasını ya da babası annesini eleştirsin, suçlasın, bağırsın, cezalandırsın. Bunlar şiddet değil çünkü, bunla...

Devamını oku

Televizyonda bir sahne hatırlıyorum diğerlerinin yanında, zihnime kazınmış, dört beş yaşlarımdayım, bildiğimiz Hülya Avşar, ormanda bir adamdan kaçıyor, adam da onu yakalayıp tecavüz ediyor. Belliki dönemin imkanları dahilinde çekilmiş porno filmi hatırladığım. Filmi nerde ve neden mi izliyorum, işte asıl film burda başlıyor.

Karşı komşumuzun evindeki televizyonda, karı kocanın belli ki cinsel dünyalarını canlandırmak adına izledikleri sahneye onlarla birlikte ortak edliyorum. Hatırladığım bu komşularımızın çocuklarının olma...

Devamını oku

Kendimi aldatılmış kandırılmış hissettiğim ilk anım ne zamandı diye sorsam içime, aklıma bulanık bir anı gelir. Bir belediye otobüsü içinde ağlarken hatırlarım kendimi, otobüs işte kalabalık, sıcak, tuhaf kokular ve karmaşa. Üç tekerli bisiklet istemiştim, otobüse binmeden önce, halam ben çok ağlayınca tamam almaya gidiyorum demişti, bir ayrıntı var orda hatırladığım, annemin halama git arkaya otur da seni görmesin, almaya gittin sansın dediği…

Kandırıldığımı bile bile beklemiştim halamın getireceği bisikleti, 3 yaşımdaki, y...

Devamını oku
Oyun Terapisi

Oyun Terapisi Nedir?

Nasıl yetişkin sorunlarını konuşarak anlatırsa çocuk da oyun oynayarak bunu yapar.

Oyun çocuğun öğrenme ortamıdır. Çocuk oyunla deneyimler ve çoğu şeyi ilk kez oyunda uygular. Böylece kişisel gelişimini oyunla sağlamış olur.

Oyun çocuğun yaşamış olduğu problemleri çözdüğü yerdir. Oyun ile çocuk günlük yaşamda başından geçen kötü olayları canlandırır, vermek istediği tepkileri verir ve olmasını istediklerini oldurur.

Çocuğun yaşadığı psikolojik sorunların tahlil edilmesi ve sorunl...

Devamını oku

Boşanma, ebeveynlerin ve çocukların büyük ölçüde etkilendikleri bir olaydır. Bu kapsamda incelendiğinde süreçte tüm aile ve çevresine oldukça büyük iş düşmektedir. Boşanma vakalarında ebeveynler çocuklarla yakından ilgilenmeli ve çocukların bu durumdan en az seviyede olumsuz etkilenmeleri için yoğun çaba sarf etmelilerdir.
Boşanma çocukların zihinlerindeki aile kavramını büyük ölçüde etkiler. Yapılan araştırmalarda boşanma sonrası çocukların yaşadıklarını araştırmacılar dört aşama olarak ele almışlardır. Bu aşamalar sırasıyla; ...

Devamını oku

Kaygı, bir durumu veya herhangi bir değerlendirme ortamında bireylerin yaşadığı fizyolojik , davranışsal ve bilişsel yönleri olan hoşlanılmayan bir duygusal ya da heycansal durumdur.
Sınav kaygısının doğasını inceleyen araştırma sonuçlarına göre kaygı yaşantısının iki temel öğesi vardır.
HEYECAN: Sinir sisteminin uyarılmasından kaynaklanan kalp çarpıntısı, mide bulantısı, panik gibi duygusal ve fizyolojik yaşantılardır.
ENDİŞE ve KURUNTU: Başarısızlık sonuçları olumsuz benlik değerlendirmeleri kendini...

Devamını oku

Psikiyatrist: Tıp fakültesinden tıp doktoru olarak mezun olurlar ve uzmanlıklarını psikiyatri alanında yaparlar. Psikiyatristler tıp hekimi olduklarından ilaç verme yetkisine sahiptir. Eğer eğitimini almışlarsa psikoterapi de yapabilirler ancak psikoterapi eğitimi ayrıca alınır okulda bu eğitim verilmez.

Psikolog: Fen-Edebiyat veya benzeri fakültelerden mezun olurlar. Psikologlar sadece psikoterapi veya psikolojik destek vb alanlarda çalışmazlar. Reklamdan insan kaynaklarına kadar pek çok alanda çalışırlar. Psi...

Devamını oku

Genellikle çocuklar mesane kontrolü gerçekleştirinceye kadar, yani ortalama olarak 2-3 yaşlarına kadar geceleri altlarını ıslatırlar. Gündüz kontrol 2 yaş dolaylarında, gece kontrol ise 3,5-4,5 yaşları arasında kazanılır. Çocukların idrar ve dışkı kontrolünü kazandıkları dört yaşından sonra alt ıslatmanın devam etmesi enuresis adını almaktadır. Enuresisin hem sık görülmesi hem de çocuk ve anne baba için zor bir durum olması bakımından davranış bozuklukları içinde en önemlisi sayılmaktadır.

Doğumdan başlayarak süregele...

Devamını oku